Aktuellt


Höstmöte i Katrineholm!
Välkommen till MUSIKENS HUS 25 november 2018Utställningen i Rosenhane öppnar 2019

Då renoveringsarbete fortfarande pågå i utställningslokalen kommer vi inte att öppna vår nya utställning i år.
Kulturföreningens styrelse har därför beslutat att den nya utställningen öppnar först till nästa säsong, med invigning den 24 maj 2019, på 100-årsdagen för riksdagsbeslutet att införa allmän rösträtt i Sverige. Därefter kommer utställningen vara öppen lör-sön kl. 13-16 som vanligt fram till slutet av augusti. Varmt välkomna då.


Den 25 maj 2018 trädde GDPR (General Data Protection Regulation) i kraft i hela EU

GDPR ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) och ska förstärka din integritet vid databehandling av dina personuppgifter. Det är viktigt att du känner förtroende och trygghet med hur uppgifterna hanteras.

Kulturföreningen Fogelstad samlar in adressuppgifter på medlemmar för att kunna skicka ut vår medlemstidning samt årligt inbetalningskort för medlemskap. Det är enda användningen vi har av vårt adressregister. Om du inte längre vill ha vår medlemstidning inklusive inbetalningskort för medlemskap eller finnas med i vårt medlemsregister kontakta vår kassör (kristina.malmnas@liberal.se) och be att få bli avregistrerad så tas dina adress och/eller namnuppgifter bort från vårt medlemsregister.Utställningen i Rosenhane
kommer att få nya fina lokaler! Nya utställningen tar form. Juli 2018

Styrelsen arbetar med flytt och utformning  i de nya lokalerna. Vilket datum vi kommer att kunna hälsa besökare välkomna igen är i dagsläget svårt att bedöma. Håll därför utkik här på vår hemsida för att hålla er uppdaterade. Vi kommer att återkomma med datum för nyöppnandet och invigningen av vår nya utställning.
Det går även bra att kontakta oss i styrelsen för att boka besök till vår nya utställning.


Kulturföreningen Fogelstad Årets ambassadör i Katrineholm!
Årets ambassadör 2018

Glädjande och mycket hedrande utsågs Kulturföreningen  till Årets ambassadör 2018 på Katrineholmsgalan 14 april:
Den Kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad är en viktig pusselbit i arbetet som gjort Sverige till ett av världens mest jämställda länder. Det upphör aldrig Kulturföreningen Fogelstad att visa. Årets ambassadör är företrädare och marknadsförare som gör Katrineholm känt i omvärlden.

Hör intervjun med Ebba Johannesson i P 4 Radio Sörmland.


Välkommen till årsmöte 3 mars

Mariagården, Fredsgatan 40 Katrineholm
Kostnad: 70 kr. inklusive sopplunch, kaffe och kaka och föreläsning
Anmälan: Senast 1 mars till Ebba Johannesson, 0150-250 22, 073-700 92 48
Föreläsning: Öppen för allmänheten

Välkommen från kl. 10 till en stunds mingel innan själva programmet startar.
Tider: 10.30-12.00    Årsmöteshandlingar
           12.00-13.00    Sopplunch med kaffe
            13.00-14.30   Michele Masucci gästlärare på konstfack i Stockholm  
                                   "Alexandra Kollontaj och den svenska kvinnorörelsen"
            15.00             Avslutning


8 mars - kom och fira med oss på Kulturhuset Ängeln Katrineholm!

Firandet startar med ett fackeltåg kl. 17 från torget till Kulturhuset Ängeln.  
Kulturförening Fogelstads stipendium delas ut ca kl. 17.30 och ett panelsamtal om Metoo håller kulturföreningen kl. 18.15. Mer information om firandet och fler programpunkter finns här


2 december 2017 äntligen invigning!
Fem kvinnor - fem viljor - en tanke

Höstmötet i år hölls 1 oktober i Svinhuset i Julita. Anna-Lena Hemström framförde sin musikaliska monolog ”Fem kvinnor - fem viljor - en tanke”. Föreställningen startade med året 1921 och slutade med 1954, året för de sista kurserna på Kvinnliga Medborgarskolan. Kurserna var proppfulla och då bestämde de sig – Nu slutar vi!

Det blev en bejublad föreställning och stående ovationer. Syftet med föreställningen är att hålla arvet efter Kvinnliga Medborgarskolan levande och bidra till kunskapsspridning, någon som kulturföreningen hoppas och tror kommer att ske. Här finns mer information om du vill se eller boka en föreställning, http://www.annalenahemstrom.se/teater/fogelstad.html


Vi har nu stängt utställningen i Rosenhane för säsongen, tack alla besökare för i sommar! Under vintern byggs huset om och går det som planerat öppnar vi i nya lokaler 2018!   
Vill du komma annan tid går det bra att boka en guidad visning. Det kan ske från maj fram till i mitten av oktober. Kostnad är 50 kronor per person. Kontakta Katarina Gustafson, k.gropptorp@gmail.com, 070-378 77 63 för bokning och mer information.

Information om utställningen och vägbeskrivning.
Välkommen!Årsmöte  2017
Kulturföreningen Fogelstad  hade årsmöte 4 mars, Tysta rummet Birkagården Karlabergsvägen 86 B Stockholm
Kristina Lundgren föreläste utifrån boken, Barrikaden valde mig. Ada ­Nilsson. Läkare i kvinnokampen.


Bie biennal gästade oss sommaren 2016 genom Minnet av en händelse av Åsa Elzén!
Vernissage 30 juli, kl 13-18. Biennalen pågick tors - sönd, kl 12-16 tom 11 september
Minnet av en händelse skapar en länk mellan Kvinnliga Medborgarskolan vid Fogelstad och Augustenbad/ Bie Badanstalt. Projektet tar fasta på två betydelsefulla händelser som ägde rum under 1920-talet, en strejk och en kärlekshistoria. Dessa händelser diskuteras i två brev signerade Signe respektive Honorine, daterade i augusti 1956.
Biennalens besökare inbjuds att lyssna på breven på två olika platser. Det första finns högst upp i sädesmagasin i Bie vid ett fönster som vetter mot Fogelstad. Svaret finns att höra i samma hus som Rosenhane, i ett rum runt hörnet från utställningen, vid ett fönster som vetter mot Bie.
 http://www.biebiennal.se/om-bie-biennal/
Läs mer om Minnet av en händelse här: http://www.biebiennal.se/asa-elzen/
Läs mer om Åsa Elzén här: http://www.asaelzen.com/home/news.html


Höstmöte lördag 12 november 2016!

Kulturföreningen hade bjudit in Hanna Gadban, samhällsdebattör och författare. Ämnet för dagen var Integration och feminism i skuggan av patriarkatet.
Hörsalen, Kulturhuset Ängeln Katrineholm.
Hörsalen, Kulturhuset Ängeln Katrineholm.
Fritt inträde!


8 mars 2016

firar vi på Perrongen i Katrineholm, stipendieutdelning och premiär för Stina Oskarssons pjäs "VI SKULLE SPELAT LYSISTRATE"

Fogelstadsstipendiet delades ut till UngPolitk UF


Årsmötet 2016

ägde rum den 20 februari i  Mariakyrkan i KatrineholmI 
Kl. 11.00 föreläste vår kommunstrateg  ANNA JOHANSSON 
under rubriken KATRINEHOLM - EN GENUSMEDVETEN KOMMUN?!därefter samtal, frågestund, sopplunch och därefter
årsmötesförhandlingar

Höstmöte 2015!
Lördag 14 november i Hörsalen, Kulturhuset Ängeln, Katrineholm

"Militarism, könsmakt och myten om freden" var rubriken på föreläsningen av Maud Eduards, professor vid Stockholms universitet. Maud Eduards forskning är inriktad mot frågor kring säkerhetspolitik, väpnade konflikter och globalisering. Föreläsningen tog upp frågor kring Sveriges fredsbevarande insatser i världen, försvarsmaktens inställning till kön, kropp och (hetero)sexualitet samt konstruktionen av en "ny svensk soldat". 

 Kulturföreningens Fogelstadsstpendium delades också ut på höstmötet


Utställningen i Rosenhane är nu stängd för säsongen. Även nästa år kommer vi att vara kvar med utställningen i samma lokaler så välkommen igen 2016!


Kultur- och turismnämnden ska till sommaren 2016 inviga ett nytt offentligt konstverk i Katrineholm. Detta konstverk ska lyfta fram Fogelstadgruppen.

Tre konstnärer blev utvalda och inbjudna att skissa på en gestaltning till en av två platser som kan förknippas med Fogelstadgruppen

Den konstnär som får uppdraget är Ann-Charlott Fornhed. Hennes förslag heter EKA och kommer att uppföras vid yttterväggen t v om porten till Kulturhuset Ängeln

Lyssna gärna på radio P4 Sörmlands  reportage torsdagen den 19 mars.


Den 8 mars 2015

firades internationella kvinnodagen på Ungkulturhuset Perrongen i Katrineholm. Det fanns något för alla åldrar! 

14.00 Välkomna!  dörrarna till Perrongen öppnades.

14.15 - 14.30 Kulturföreningen informerade om kursutbud och Zonta delar ut stipendier.

14.30 - 15.15 Kvinno- och Tjejjouren visade filmen ”Jag sa att jag hade en mardröm” samt höll i en diskussion om filmen.

15.15 - 16.00 Herr Madame från Åsa Folkhögskola underhöll med musik.

16.00 - 17.00 Sanna Philipsson & Gisela Rossi Santillan föreläste om feministisk organiering på gräsrotsnivå i ElSalvador.

15.00 - 17.00 Roller Derby Workshop

Under hela dagen kunde man Tycka till om vilket av tre förslag som ska bli det offentliga konstverk som ska representera Fogelstadkvinnorna.

JUBILEUMSÅRET
KULTURFÖRENINGEN  FOGELSTAD  20  ÅR

Medlemsmöte i januari 2015

Kulturföreningens jubileumsår inleddes i Mariagården i Katrineholm den 24 januari 2015 med att vi samlades för samtal kring FOGELSTADS VÄRDEGRUND.  MARGARETA BROON inleddde dagen med en mycket intressant och innehållsrik föreläsning, därefter bjöds de närvarande på lunch och därefter hade vi samtal  Tack Margareta!


Nu är utställningen på Rosenhane öppen endast för bokade grupper. Vill du boka en guidning? Här finns mer information! Utställningen öppnar igen sommaren 2015, 


Torsdag 12 juni 2014 besökte P4 Sörmland utställningen på Rosenhane. Här kan du lyssna på inslaget! Vi öppnar utställningen från mitten av juni - lördagar och söndagar kl 13 - 16 ända fram 

till 31 augusti. Vi tar emot grupper även på andra tider efter överenskommelse, kontakta i första hand Warja Ensjö (se kontaktsidan).


Vi har haft vårens städdag på Rosenhane den 11 maj 2014. Vi har redan en hel del grupper inbokade, så det är hög tid att få det färdigt!


Lördagen den 8 mars 2014- kvinnodagen - firades i Katrineholm på Kulturhuset Ängeln. Kulturföreningen Fogelstad delade ut sitt fina stipendium till Victoria Avén från Flen.

Motiveringen lyder så här: "Victoria har med stort engagemang och självständighet spridit kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck. Under sitt sista år på Prins Wilhelmsgymnasiet i Flen har hon i sitt examensarbete fördjupat sig i en verklighet  många unga i Sverige dagligen tvingas leva i - unga kvinnor, men också unga män. Hon ville sprida denna kunskap vidare, och genomförde en temadag för ett hundratal elever på sitt gymnasium. Denna insats stämmer väl in i Fogelstads anda. Elisabet Tamm skrev: Det är den enskilda medborgaren som skapar samhället. - Den stora världen måste få sitt ljus från den lilla, varje individ måste göra sin insats."

Vi gratulerar Victoria!


Årsmötet 1 mars 2014 ägde rum i Mariagården i Katrineholm

EVA KAIJSER OCH MONIKA BJÖRK, FÖRFATTARNA TILL BOKEN SVENSKA HEM (underlaget till FRÖKEN FRIMANS KRIG) KOM TILL MARIAGÅRDEN OCH FÖRELÄSTE 

Här några bilder av föreläsarna


Föreningens höstmöte ägde rum 13 november 2013 Inbjuden som talare var Renée Frangeur docent vid Tema Genus Linköpings universitet som talade om Kerstin Hesselgren; första riksdagskvinnan, feministen och Fogelstadkvinnan. Det blev ett intressant och trevligt höstmöte!

Utställningen på Rosenhane är nu stängd. Vi öppnar igen 2014!Vi har öppet lördagar och söndagar från mitten av juni t o m slutet av augusti. Undantaget är midsommardagen. Öppettiden är 13 - 16
Övrig tid kan visning anordnas efter kontakt med 
Ebba Johannesson, 0150-250 22
Warja Ensjö, 0730-55 48 94
eller Clara Waller, 0150-915 20

Här kan du läsa mer om utställningen 


[img src="http://www.fogelstad.org/archive/uploads/86/3432d574fc8aada48659366d1d11c2ba.jpg" unselectable="on">

Gruppen Tankar om det kvinnliga på besök i Rosenhane i maj 2013.
Här alla deltagarna och Lida Meth -som hade mycket att berätta - utanför "Skolan"


Årsmötet 2013 hölls den 23 mars i Hälsans Hus på Fjällgatan i Stockholm. Samling kl 12. En ny, denna gång fulltalig styrelse valdes, varefter kaffe och smörgås intogs. Därefter fick vi lyssna till en föreläsning om "Fogelstads Medborgarutbildning i ny form" av Ing-Mari Frössevi. 


Den 8 mars 2013 firades kvinnodagen å kulturhuset Ängeln i Katrineholm.
2013 års Fogelstadstipendium tilldelades UF företaget En hjälpande hand,  som består av : Alexandra Ljung, Alexandra Tuomisto och Sofi Tyllström. Alexandra, Alexandra och Sofi har genom sitt engagemang och sin beslutsamhet bidragit till att förbättra livssituationen för många familjer i Litauen. De har självständigt och ansvarsfullt i "Fogelstads anda" gjort värdefulla insatser för samhälle och demokrati. De har på flera sätt bidragit till att synliggöra ojämlikheten i livsvillkoren för människor i vår geografiska närhet och på så sätt också sett till att visa vägen till en mänskligare värld, här är de också förebilder för andra ungdomar.


Föreningens höstmöte den 8 november 2012 "INTE RIKTIGT LIKA VIKTIGT? Om kvinnliga musiker och glömd musik." Marie Selander var huvudperson på detta Fogelstadseminarium som anordnades som ett samarbete mellan Kulturföreningen, Viadidakt och kulturförvaltningen. Mötet ägde rum på kulturhuset Ängeln i Katrineholm och hörsalen fylldes av ovanligt många åhörare som intresserat lyssnade till Maries berättelse.


Några stannar utanför och studerar minnesmärket som också gör att du lättare hittar dit


DEN 8 MARS 2012 - kvinnodagen - firades på Ängeln i Katrineholm. Bland andra händelser kan noteras att Kulturföreningen Fogelstad för tredje gången delade ut Fogelstadstipendiet, denna gång till teatergruppen Kurage.  Läs mer här


ÅRSMÖTET 2012 ägde rum den 3 marsVi fick möjlighet att samlas till verksamhetsårets viktigaste medlemsmöte för att fatta beslut och inspirera varandra till fortsatt arbete. Enligt traditionen hölls mötet i år i Katrineholm. 

Förutom årsmötesförhandlingarna kunde vi ta del av ett föredrag av Birger Schlaug med titeln: Ekofeministen Elin v/s ekorevolutionären August, det du måste veta om Elin Wägner och det du inte visste om August Strindberg


                                                       

HÖSTMÖTET 21 november 2011 , ett demokraticafé i samverkan mellan Viadidakt och Kulturföreningen Fogelstad på temat "Verklig demokrati eller politisk kosmetika?".  Anser vi idag att Sverige är ett i sanning demokratiskt samhälle? Behöver det politiska arbetet förnyas?  Passar det politiska arbetet människors syn på demokrati? Journalisten Lotta Gröning, krönikör på Expressen och filosofie doktor i historia medverkar och inspirerar till dialog. Det har gått 90 år sedan svenska kvinnor fick rösträtt. Kvinnliga Medborgarskolan vid Fogelstad startade 1925  för att kvinnor skulle lära sig att utöva sin rösträtt. "Nog vill vi vara med i arbetet för ett i sanning demokratiskt samhälle. Det gäller då för oss att förstå innebörden av det arbetet" sa Elisabeth Tamm bland annat när hon talade vid invigningen av skolan. Föreläsare: Lotta Gröning.

             


                                                       

SOMMARMÖTET 2010 ägde rum den 3 juli på Säfstaholms slott i Vingåker.med specialvisning av utställningen "Härtill är vi tvungna",  Föreningen Svenska Konstnärinnor 1910 - 2010. Kulturföreningen Fogelstad deltog med en liten utställning om Kvinnliga Medborgarskolan.

             


                                                       

KULTURFÖRENINGENS HÖSTMÖTE  2009 ägde rum den 21 november kl 11 - 14 i Hörsalen i kulturhuset Ängeln, Djulögatan 27 i Katrineholm Temat för höstens möte var MEDBORGARUTBILDNING  IDAG. Läs om Fogelstadakademien och Medborgarskolan för invandrarkvinnor här på hemsidan!

upp


                                                   

Utställning

Klicka här för att redigera